Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Ledviny

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Ledviny hrají v lidském těle životně důležitou roli. Filtrují a čistí krev a regulují objem krve a tělních tekutin. Zbavují tělo škodlivých odpadních látek a brání tomu, aby oteklo a vypadalo jako míč naplněný vodou.
K našemu životu potřebujeme neustálý přísun tekutin, které musíme denodenně tělu dodávat pitím i jídlem. Neméně důležité je také přebytečnou vodu z těla odstraňovat a to pomocí moči, která je produktem našich ledvin. moč je vlastně roztokem vody, solí a odpadních látek.
Moč vzniká filtrací krve. Krev obíhá naším tělem a cestou sbírá přebytečnou vodu společně s odpadními látkami. Při průchodu krve ledvinami se přebytečná voda a odpadní látky odstraní a to ve formě moči. Dospělý člověk průměrně vyprodukuje 1 až 1,5 litru moči denně.
Moč vzniká v ledvinách nepřetržitě, i když v noci o něco pomaleji než ve dne. Pomalu sestupuje močovodem, tenkou svalovou trubičkou dlouhou asi 25 cm. Z každé ledviny vede jeden močovod a odvádí moč do pružného svalového vaku ve spodní části břicha, do močového měchýře.

UMÍSTĚNÍ LEDVIN :
Ledviny jsou umístěny po obou stranách páteře za břišní dutinou v prostoru zvaném retroperitoneum. Částečně jsou zasunuty pod spodní žebra. ( Levá ledvina bývá obvykle o trochu výše než pravá. )
Lidská ledvina je asi 10cm dlouhá, 6cm široká a váží asi 150 gr.
Krev do ní přivádí ledvinná tepna, která odstupuje přímo z osrdečnice ( aorty. ) Ledvinovou žilou je přefiltrována a vyčištěna krev odváděna do dolní duté žíly, která vede do srdce. Důkazem významu ledvin je i fakt, že každou minutu přefiltrují 125 ml tekutiny, což je 180 litrů denně.
Samozřejmě, že ledviny každý den nefiltrují stejné množství vody a solí, ale reagují na naše měnící se tělesné potřeby.
Složitá a dokonalá funkce ledvin může být narušena nemocí, která se pozná z vyšetření moči.
Při selhání ledvin se v krvi a dalších tělesních tekutinách začnou hromadit odpadní látky. Dají se odstranit ledvinovou dialýzou, což je vlastně čištění krve s pomocí umělé ledviny. Pacient je několikrát týdně několik hodin napojen na přístroje, ale zbytek času může vést zcela normální život.
V současnosti je již jednou z možností při léčbě chronického selhání ledvin jejich transplantace. Procento úspěšnosti transplantací ledvin se neustále zvyšuje.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT