Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Kůže

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kůže tvoří pokryv těla a ochranu před nepříznivými vlivy fyzikálními, chemickými a bakteriálními. Kůže se skládá ze tří vrstev : povrchová pokožka, škára a podkožní vaziva.
Pokožka je tvořena několika vrstvami plochých buněk, vrstvy nejblíže k povrchu rohovatějí (obsahují nejvíce bílkoviny keratinu). Buňky rychle odumírají a odlupují se a jsou nahrazovány buňkami z hlubších vrstev. V pokožce jsou také pigmentové buňky (zrna pigmentu = melanin).
Škára se skládá z vazivových buněk a vláken elastinu a kolagenu. Tato vrstva kůže je bohatě prostoupena cévami a nervy, jsou zde také uloženy mazové a potní žlázy. Ze škáry vyrůstají chlupy a vlasy, které vznikají z buněk vlasových váčků. Mazové žlázy ústí do vlasových váčků (chybí na dlaních a chodidlech). Kožní maz chrání v tenké vrstvě proti vysychání kůže a vlasů. Potní žlázy jsou rozloženy po celém těle. U dospělého člověka se při normální teplotě vyloučí asi 100 ml za 24 hodin. Při zvýšení teploty těla a prostředí se může vyloučit 10 litrů i více. Pot je tvořen vodou, chloridem sodným, kyselinou mléčnou, močovinou, mastnými kyselinami a některými aminokyselinami. Vyloučený pot zvlhčuje a ochlazuje pokožku. Zvláštní potní žlázy jsou uloženy v podpaží a v kůži vnějších pohlavních orgánů – význam u živočichů jako pachová komunikace, zvláště sexuální.
Podkožní vazivo je tvořeno sítí kolagenních a elastických vláken, mezi nimiž jsou uloženy vazivové buňky. V podkožním vazivu se ukládá značné množství tuku.

Nemoci kůže :
Akné
Rakovina kůže
Ekzém
Bradavice

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT