Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Motýli

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Motýli

Zástupci

Mezi nejznámější zástupce patří otakárek fenyklový, babočka admirál, bělásek zelný, mol šatní, vřetenuška obecná, bekyně mniška, bekyně velkohlavá, stužkonoska vrbová, lišaj smrtihlav.

Vnější kostra

Motýli mají vnější kostru. Skládá se asi ze sta pohyblivých kostí a chrání motýly před napadením. Funguje jako pouzdro či obal.

Křídla
Křídlo motýla je velmi pružné, s dobrou nosností, schopné se ohýbat a vychylovat v různých směrech. Pohyb křídel spočívá ve střídání jejich pohybu nahoru a dolů. Tyto pohyby umožňují nadnášení celého těla o pohyb dopředu. Mnoho motýlů díky svým velkým křídlům výborně plachtí. Motýli vykonávají během letu houpavé a kolébavé pohyby do stran.


Potrava motýlů

Housenky motýlů se živí většinou listy kopřiv, ale dospělci vyhledávají především květy různých rostlin či nektar z lučních květů. Nektar z rostlin dostávají sosákem, z kterého jde potrava, rovnou do dutiny ústní. Když sosák nesaje je spirálovitě svinut na spodině hlavy.

Námluvy

K vyhledávání partnerů a partnerek slouží motýlům zrak, ale především čich. Čerstvě vylíhlé samičky vylučují pachové látky – feromony, které umožňují samečkům najít správnou cestu. Samečkové zase vylučují pachové signály, kterými si zajišťují přízeň samičky. Samečci jsou obvykle schopni rozeznat samičky svého druhu. Námluvy začínají pronásledováním vyhlédnuté samičky, která zpočátku odpovídá jemným chvěním křídly, které přechází v tvrdé údery. Oba partneři se honí kolem dokola než si samec prosadí svou nebo je odmítnut.

Vývojový cyklus

Motýli mají vývoj nepřímý. Jejich vývoj prochází takto: vajíčko – housenka – kukla – dospělec.
Z nakladených vajíček se líhnou housenky. Housenky mají ohromnou spotřebu potravy. Housenka běláska zelného dokáže sníst až jedenáctinásobek své hmotnosti. K tomuto účelu jsou vybaveny párem do stran se otevírajících kusadel. Většina housenek jsou vegetariáni. Vzhledem k tomu, že rychle rostou a pevná kutikula brání jejich růstu, se v pravidelných intervalech (2-4x) svlékají. Housenka se v posledním svlékání promění v kuklu. Kukly motýlů bývají většinou na stoncích rostlin, kdežto housenky můr zalézají do země kde si připraví komůrku, a ze snovacích žláz zhotovují pevné kokony, z kterých se později vytváří kukla. Proměna v dospělce probíhá složitým způsobem v kukle. Dochází k úplnému rozpuštění tkání housenek a poté je vystavěno tělo dospělého jedince. Přirozenou nebo násilnou smrtí je celý vývojový cyklus jedince ukončen.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT