Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Hadi

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

HISTORIE:nejstarší známý had byl Lapparentophis defrennei, který žil na území dnešní severní Afriky před 100 až 150 miliony let. Mořský druh hada Simoliophis, který se objevil přibližně ořed 100 miliony let a obýval mořské dno v okolí Evropy a severní Afriky.

ORGÁNY:hadi mají funkční většinou pravou plíci. Levá buď chybí, nebo je velmi malá. Výjimka je u hroznýšů a u duhovce jednobarevného, u kterých jsou funkční obě plíce.

ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA:samčí penis se dělí na dva orgány,které nazýváme hemipenisy. Varlata jsou zcela oddělena,levé varle je posunuté dopředu. U samic někdy levý vaječník zcela chybí.

TRÁVICÍ SOUSTAVA:žaludek je pouze slabě rozšířená část trávicí trubice, kličky střeva nejsou příliš husté, a tak jej neprodlužují. Podlouhlá játra se táhnou spolu s plícemi, žlučník nepřisedá k játrům, ale je posunutý pod žaludek ke dvanáctníku. Levá ledvina je nže než pravá.
Hadům chybí močový měchýř a nevylučují tekutou moč, spolu s trusem odchází ve formě bílé dusíkaté hmoty obsahující krystaly kyseliny močové.

NERVOVÁ SOUSTAVA:tvoří ji mozek a mezimozek

ŠUPINY:1)Hřbetní šupiny-nacházejí se na hřbetní straně a obvykle jsou uspořádány do řad, jejichž počet je pro každý druh charakteristický. Hřbetní šupiny mohou být kýlnaté, jako u zmijí, nebo hladké, jako u podzemních hadů
2)Břišní šupiny-jsou na spodní straně těla a bývají hladké. Za nimi leží anální šupina, která může být jednotlivá nebo párová. Břiční šupiny u vodních hadů mohou být silně redukované
3)Hlavové šupiny-u mnoha druhů jsou široké a ploché. Patří k nim i ROSTRÁLNÍ ŠUPINA na špičce nosu, SUBOKULÁRNÍ ŠUPINY pod očima a LABIÁLNÍ ŠUPINY lemující tlamu
4)Subkaudální šupiny-nacházejí se na spodní straně hadího ocasu a jsou podobné břišním šupinám
ZBARVENÍ ŠUPIN:v šupinách jsou rozmístěny buňky obsahující pigment, ty jsou zodpovědné za kresbu a zbarvení různých druhů.

LEBKA:nezbytné jsou široce roztažitelné čelisti. Aby toho dosáhly, mají lebeční kosti spojené pohyblivými vazy.

ZUBY:hadí zuby nemají ukotvené kořeny v zubních jamkách, ale volně připojené k vnějšímu okraji čelistních kostí. Hadi své zuby po celý život obnovují, za každým starým ¨zubem je vždy připraven nový zub
TYPY ZUBŮ:1)Aglyfní -hadi, kteří mají všechny zuby bez rýh(Pythonidae,boidae,Colubridae)
2)Opistoglyfní-hadi,kteří mají zvětšené zuby v zadní části horní čelisti s podélnou rýhou(Colubridae)
3)Proteroglyfní-hadi s jedovými zuby silně rýhovanými v přední části horní čelisti(Elapidae a Hydrophiidae)
4)Solenoglyfní-hadi s dutými jedovými zuby v přední části horní čelisti(Viperidae a Crotalidae)

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT