Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Hmyz

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

HMYZ
Je známo přes 10 000 různých druhů vos, které mají rozlišné způsoby života. Oblíbená představa "vosy obecné" je rozzuřený žlutočerný hmyz se silným bolestivým žihadlem. Vosí kolonu začínají každý rok znova. Na podzim dostane mnoho larev v "buňkách" speciální stravu a místo, aby se narodily vosy dělnice vyvinou se z těchto larev vosí královny, nebo samci. Po opuštění kolonií si vosí královna po spáření najde místo, kde přezimovává. Všechny dělnice úl opouštějí a spolu se samečky přes zimu zahynou. Královny však příští rok vylezou, aby založíly nové kolonie. V oblastech mírného pásu druhy vos z čeledi sršnovitých tvoří v letních měsících kolonie s okřídlenými dělnicemi.

VČELÍ ŽIHADLO
-je opatřeno zpětnými háčky a je uloženo v pouzdře. Po proniknutí žihadla kůží vystříkne z pouzdra jed.

NOHY VČEL
-jsou přizpůsobeny pro sběr pylu. Zadní končetiny jsou porostlé chloupky tvořícími "pylové košíčky". Kloub mezi holení a nártem přední nohy funguje jako čistítko tykadel.

VČELÍ ÚL
Nejdůležitější je královna. Zbývající včely jsou dělnice a trubci. Normálně je ve včelím úlu pouze několik trubců. Nově nakladená vajíčka v jejich buňkách - Když se vyklubají, o larvy se budou starat mladé dělnice, které je budou živit vydávenou stravou, které se říká "krcilovský rosol"

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT