Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Metternich

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Kníže Klemens Wenzel Nepomuk Lothar Metternich

( 1773 – 1859 )

Byl to rakouský státník za vlády Františka II. Byl odpůrce občanských a stavovských práv. Byl stoupencem absolutistického státu v duchu racionalismu 18. století. Od roku 1809 vedl rakouskou politiku jako kancléř a od roku 1814 byl členem státní a konferenční rady. Svou politiku zaměřil na udržení konzervativních poměrů v Rakousku a v Evropě. Byl hlavní osobou v řešení Vídeňského kongresu roku 1814-15. Po smrti císaře Františka I. v roce 1835 nastoupil na trůn jeho syn Ferdinand V. „Dobrotivý“, který vládu ponechal v rukou kancléře Metternicha a hraběte Františka Kolovrata. Podepisoval pouze jimi připravené dokumenty. Metternich je pohřben v Plasích nedaleko města Plzně.

Příklady jeho politiky:

Francouzský císař Napoleon s pomocí Metternicha získal Rakousko za spojence. František II. na jeho radu provdal svou dceru Marii Louisu za Napoleona, jako příslib míru. Poté se začalo schylovat k další válce, tentokrát se chtělo spojit Rusko, Německo, Prusko a Rakousko proti Francii. A když Napoleonovi roku 1813 vypovídá Prusko válku, Metternich se okamžitě připravuje na odpadnutí Rakouska.

Z Metternichovy iniciativy se v létě 1813 uskutečnila v Ratibořicích a v Opočně řada tajných jednání s ruským carem Alexandrem I., jeho diplomatickými zástupci, ale i s pruskými státníky.

Vídeňský kongres: Cílem Vídeňského kongresu bylo uspořádání Evropy po Velké francouzské revoluci a Napoleonských válkách, rozhodnout o obnovení politické situace a obnovení hranic v Evropě z roku 1792. Nejdůležitějším výsledkem bylo vytvoření systému mezinárodních vztahů na základě rovnováhy sil. Během jednání byly velké neshody mezi Anglií a zbytkem kongresu.
Metternich vypracoval dokument, ve kterém se všechny Evropské státy kromě Velké Británie, Turecka a papežského státu zavázaly ke společným akcím proti všem ohniskům revolučních hnutí.
Za jeho řízení vlády došlo v roce 1811 k měnové reformě, kdy se hodnota bankovek i mincí snížila na jednu pětinu. Stát se tak zbavil 80% svých dluhů na úkor obyvatelstva. Jednalo se tak o první úpadek papírových peněz u nás, který byl v živé paměti po celé 19. století a způsobil nedůvěru občanů v papírové peníze. Měděné mince nízkých nominálů byly vyloučeny z oběhu a jejich držitelům bylo doporučeno prodat je za cenu mědi.

V roce 1841 tvořily České země 19% obyvatelstva monarchie, ale produkovali 29% průmyslové výroby. V dalších letech nastal pokles výroby a zhoršení ekonomické situace. Nastává první krize průmyslu s nezaměstnaností a k tomu se připojují neúrodné roky. Toto byly podmínky, které vyústily v revoluci. Teprve tato revoluce v roce 1848 donutila knížete Metternicha odstoupit ze svých státnických funkcí. Jeho rezignace byla velmi oslavována. Jeho politika byla velmi nepopulární. Měla za následek úpadek rakouského postavení v Evropě.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT