Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Kobry

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

KOBRA KRÁLOVSKÁ A JEJÍ PŘÍBUZNÍ


Kobry, které řadíme do čeledi (Elapidae) – korálovcovití, jsou jedovatí hadi, kteří jsou charakterističtí tzv. kápí. Při podráždění totiž rozšiřují krční žebra a vztyčují přitom přední část těla. Žijí v Africe, na Středním východě a v jižní Asii. Mohou dosáhnout délky až 5,5 m. Tělo je kryto lesklými šupinami různých barev. Jedové zuby (až 7 mm) mají kanálek, který se na špičce otevírá drobným otvorem. Samičky kladou 8-25 vajec do jámy v zemi. Vylíhnutá mláďata jsou pak dlouhá asi 25 cm. Tito nebezpeční hadi loví většinou v noci. Loví hlavně hlodavce, hady, ryby, obojživelníky, ale i hmyz a ptáky a žerou i jejich vejce. Když je kobra vyrušena a je v úzkých, nasměruje hlavu, roztáhne kápi, vztyčí se a zaútočí. Jed je neurotoxický - dochází k rychlému zastavení srdeční činnosti a dýchání. Některé druhy umí plavat nebo jsou výhradně vodní. Zajímavostí je, že některé druhy kober jsou schopny plivat jed, který směřuje do očí a dalších sliznic. Zasažení je velmi bolestivé, ale není smrtelné.

Kobra královská (Ophiophagus hannah) je největší kobrou a zároveň nejdelším jedovatým hadem světa. Dorůstá délky přes 5 metrů a živí se hlavně jinými hady a také ještěry. Žije v indických džunglích, Indonésii a na Filipínách. Patří k nejobávanějším hadům těchto oblastí. Od ostatních kober se liší hlavně příčným pruhováním, které je intenzivní zvláště na rozšířeném štítě. Před nakladením vajíček vystaví dvoukomorové hnízdo, které po nakladení zakryje další vegetací. Poté na něj sama ulehne a tuto polohu neopouští dokud se mláďata nevylíhnou.

Kobra egyptská (Naja haje) obývá suchá místa severovýchodní Afriky, ale zároveň umí plavat. Dorůstá délky okolo 2,5 m a její tělo je pokryto lesklými šupinami hnědavé nebo olivově zelené barvy. Živí se drobnými savci, ptáky, ještěrkami, a také ropuchami.

Kobra indická (Naja naja) je lehce rozeznatelná od ostatních kober pomocí kresby na zádech. Podle obrazce očí s brýlemi je často označována jako brejlovec. Záda jsou pro kobru nejzranitelnějším místem, a proto obrazec slouží k ochraně před nejen hlavním nepřítelem, kterým je mangusta. Vyskytuje se v Indii, jižní Číně, Íránu a rozšířila se i do Ruska.

Kobra středoasijská (Naja oxiana) je zařazována mezi mizející ohrožené druhy zvířat. Velký pokles počtu jedinců úzce souvisí s intenzivním lovem pro serpentária, což je zařízení pro chov jedovatých hadů, kterým je odebírán jed pro farmaceutické účely. Kobra středoasijská dosahuje délky okolo 1,6 m, její barevnost je rozmanitá – od světle zelené až po tmavě hnědou. Vyskytuje se v oblasti od Turkmenistánu až po severozápadní Indii. Vyhovuje jí zvlněná krajina a podhůří okolo 1500 – 2000 m. nad mořem. Její potrava souvisí s místem výskytu. Nejčastěji loví obojživelníky, drobné savce a také plazy.

Kobra červená (Naja pallida) získala své jméno díky výraznému zbarvení hladkých lesklých šupin.Od ostatních kober se liší úzkou kápí a tmavým pruhem na hrdle. Patří mezi tzv. plivající kobry – v obraně plive do očí a na sleziny útočníka jed. Kořist však loví uštknutím. Můžeme ji potkat v oblastech severovýchodní Afriky.


Speciální taktiku obrany používá spolu s jinými hady kobra obojková. Dokáže totiž věrohodně předstírat smrt. Převrátí se na záda a z otevřené tlamy nechá viset jazyk. To vše může doplnit vylučováním páchnoucího sekretu, který má vzbudit dojem rozkládajícího se těla.

Mezi kobrami najdeme i některé vodní druhy - například kobru jezerní a kobru konžskou.

Kobra černá (Naja atra) se vyskytuje v oblastech jihovýchodní Asie. Na rozdíl od ostatních druhů je tělo této kobry robustně stavěno. Není to útočný druh, ale její uštknutí může být smrtelné.

Kobra monoklová (Naja kaouthia)
Tomuto světlohnědému druhu dala jméno skvrna na zádech. Přestože je jedovatý, má údajně mírnou povahu. To je jedním z důvodů, proč si ho vybírají fakíři pro jejich práci.

Zajímavostí Kobry černokrké (Naja nigricollis) je, že dokáže svůj jed vystříknout na vzdálenost až 4 m. S velkou přesností míří jed vždy do očí, po zásahu může dojít i k oslepnutí.

Podle výskytu nebo zbarvení dostaly jméno další kobry: západoafrická, mosambická, kapská a černobílá.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT