Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Pes

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Postup šlechtění:
V současnosti je na světě přes čtyřista plemen psa domácího. I když se dnes předpokládá, že předkem všech je vlk, neznáme příliš mnoho podrobností z raných fází vývoje psa domácího. Zdá se být jisté, že první soužití člověka s vlkem - psem, který byl jeho společníkem a spolupracovníkem, změnilo podstatně jeho exteriér. Způsobil to možná primitivní selektivní chov a také to, že život v blízkosti člověka změnil životní styl vlka - psa tou měrou, že se to odrazilo i v jeho anatomii.
V době bronzové bylo nejméně pět jasně rozlišitelných typů psa, z nichž dva odvozují svůj původ od velkých vlků severních oblastí mírného pásma Evropy a Asie. Jeden z nich byl předkem psů typu mastifa. Předpokládáme, že tři další typy - pastevečtí psi, ohaři a chrti, pocházejí z malých vlků Indie a Středního východu a že australský dingo a párijští psi z Asie tvoří rané přechodné formy. I když v archeologických nálezech, na malbách a podle sošek můžeme identifikovat psy podobné těm, které známe dnes, vznikla moderní plemena psů teprve asi před sto lety. Koncem předminulého století začala být plemena psů rozdělována do skupin, a to vytvořilo jistý základ pro posuzování psů na výstavách. Nejčastěji je uznáváno šest skupin. V anglicky mluvících zemích je toto rozdělení používáno s malými obměnami. Pro psy, které ve Velké Británii řadí mezi užitková plemena, mají v USA a Kanadě název mimosportovní plemena a psy, kterým v Británii a Austrálii říkají lovecká plemena, nazývají v USA a Kanadě mimosportovní plemena.

Plemena psů můžeme řadit do několika skupin:
HONIČI
Charakteristickými znaky psů této skupiny jsou výkonnost spojená s vytrvalostí a výborný čich. Jednotlivá plemena, která sem zařazujeme, mohou mít jednu či obě z jmenovaných vlastností. Honiči byly první člověkem používaní lovečtí psi; propůjčovali člověku rychlost, která mu chyběla a která byla potřebná, aby mohl získat potravu s vysokým obsahem bílkovin. Nepřekvapuje proto, že jsou to právě honiči, o kterých po staletí nacházíme nejčastější zmínky v písemnostech a literatuře. Patří mezi ně:
foxhaund, jezevčíci, bladhaund,...

LOVEČTÍ PSI (v USA nazýváni sportovní psi)
Lovečtí psi zahrnují nejrůznější plemena. Všechna byla vyšlechtěna k tomu, aby nějakým způsobem pomáhala lovci; nejčastěji tím, že vyhledávají a přinášejí zvěř.
Obvykle pracují s vysokým nosem, tzn., že přijímají pachové vjemy unášené vzduchem.
Tuto skupinu tvoří např.: kokršpaněl, zlatý retrívr, ohaři atd.


TERIÉŘI
Tito lovečtí psi, schopní se vypořádat se zvířaty žijícími v norách - s jezevci, liškami, králíky a potkany, se většinou vyvinuli na britských ostrovech. Když se tam vylodili Římané, poznali práci těchto „zemních psů“ a nazvali je terrarii podle latinského terra = země. Nejznámějšími teriéry jsou bulteriér, foxteriér, kníráč,...

UŽITKOVÁ PLEMENA (v USA nazýváni mimosportovní)
Skupina užitkových plemen je sestavena ze zbytků, které zůstaly po roztřídění ostatních psů. Ale rozhodně sem nepatří psi horší! Pod pojmem užitkový se rozumí vhodnost pro určitý účel, způsobilost k něčemu. nemyslí se individualita a specializace určitého psa, ani to nepodává nějakou obecnou charakteristiku. Lepší by asi byl název speciální psi, protože skupina shrnuje nejzajímavější a naprosto výjimečná plemena. Jak se dá očekávat, co plemeno, to zvláštnost. Některé bylo vyšlechtěno pro zvláštní zjev, jiné proto, aby splňovalo určité přesné a často neobvyklé požadavky nebo aby vykonávalo práci, která není v náplni ani kategorie sportovních, ani pracovních psů.
Historie některých plemen této skupiny sahá několik století zpět a patří sem i vůbec nejstarší doložená plemena. Tuto skupinu tvoří buldok, čau čau, dalmatin a mnoho dalších známých plemen.

PRACOVNÍ PLEMENA
Tyto plemena se specializují na fyzickou pomoc člověku, dříve jako pomocníci farmářů (kolie, bobtail, šeltie). Užívali se také jako tažná síla - v 19. stol. v Británii používala sussexská pošta psí spřežení mezi městy Steyning a Storington a psi také dopravovali ryby ze Southamptonu do Londýna. Jinou skupinu tvoří saňoví tažní psi (dovedou uběhnout 160km za 8 hodin), je to např.: samojed, sibiřský hasky a aljašský malamut.

SPOLEČENSKÁ PLEMENA
V četných případech jsou společenští psi výsledkem snahy chovatelů miniaturizovat velká plemena, většinou však to jsou „od přírody“ malí nebo přijatelně velcí a pohlední průvodci a přátelé člověka. Mnohdy hrají životně důležitou roli - lidem osamělým a starým, nemocným a těm, kdo jsou vázáni na život doma, poskytují společnost a zpříjemňují život. Jejich přítomnost přispívá k rychlejšímu uzdravení, zahání deprese a samotu. Když je hladíme, uklidníme se a sníží se nám tlak. tito psi nám dávají velkou radost, celoživotní přátelství, oddanost a mnoho dalšího.
Zástupci této skupiny jsou:
trpasličí špic, čivava, jorkšírský teriér atd.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT